PENTRU PRIMA DATĂ ÎN CHIȘINĂU, EXPOZIȚIA PICTURILOR REALIZATE DE COPIII DIN INSTITUTUL ONCOLOGIC DIN REPUBLICA MOLDOVA 2022

„LUMEA ÎN CARE VREAU SĂ TRĂIESC” este prima expoziție de pictură a copiilor de la Institutul Oncologic din istoria Republicii Moldova.

Timp de două luni, copiii care se luptă cu diferite tipuri de cancer au creat picturi ca parte a proiectului de autor al Inessei Dermenji – „Celule Vii”.

Copiilor li s-au pus la dispoziție toate materialele artistice necesare, li s-au creat cele mai confortabile condiții de lucru. Mulți copii au fost atât de inspirați de ideea de a-și prezenta pentru prima dată lucrările lumii, încât au creat trei sau patru tablouri unul după altul.

Participarea directă și asistența la realizarea expoziției „LUME ÎN CARE VREAU SĂ TRĂIESC” a fost asigurată de Asociația Obștească „Viața fără leucemie”. Echipa organizației este formată din mame ai căror copii au trecut printr-o luptă cumplită.

Expoziția a avut loc pe 3 ianuarie 2022.

În ciuda tuturor dificultăților cu care se confruntă tinerii noștri artiști, toate picturile sunt pline de lumină, bunătate și o putere incredibilă de afirmare a vieții.

Pentru copii, aceasta este prima expoziție din viață și o mare oportunitate, prin creativitate, de a-și exprima toată dragostea pentru lume, oameni și însăși viața.

Expoziția intitulată „Lumea în care vreau să trăiesc” prezintă peste 25 de lucrări unice. Fiecare imagine este o poveste, o persoană mică cu un suflet uriaș.

Nu toți autorii picturilor au putut asista la vernisajul expoziției, dar absolut toți autorii visează ca opera lor să fie văzută și auzită.

Expoziția este organizată de Stati Holding.


VIZIONARE PLACUTA!

GHEORGHE VILCU-BAJUREAN, mereu 13 ani.

A4, creioane cerate.

„Cosmosul văzut de Gheorghe, reprezintă lăcașul eternității și a misterului necunoscut. Cerul instelat a atras mereu privirile si gindurile celor de pe Pământ, spre el fiind indreptate rugaciunile celor in căutare de alinare. Si tot cosmosul este izvorul speranțelor noastre pentru viața veșnica!”


MARGARITA BORDEIANU, 11 ani.

A3, acuarelă.

„Aceasta este lumea fermecată a viitorului. Aici natura este în armonie deplină cu omul, care transformă totul într-o subtilitate, când sufletul se simte ușor și liber. Este lumea fără războaie și boli. O lume a magiei, bunătății și căldurii. O lume de inspirație pentru noi aventuri și descoperiri”.


ADINA URSU, 12 ani,

A3, acuarelă.

„Mie îmi place să trăiesc la țară, acolo unde e liniște și nu este nimeni, unde aerul nu este poluat. Voi avea o casă mare și frumoasă, unde voi trăi cu familia mea. Voi avea un câîne pe nume Chiapi, și voi privi în fiecare zi la munții înalți”.


MARCU RUSU, 7 ani,

A3, acuarelă.

”Lumea pe care mi-o imaginez, și în care as vrea să trăiesc, este o lume plină de credință, chiar și  natura, care ne face viața mai luminoasă prin toate culorile sale vii. Să fim recunoscători cu toții pentru ceea ce avem!”


DENIS PAVELCU, 10 ani,

A3, carioca.

„Lumea viitorului meu este lumea naturii și a frumuseții.Unde toate plantele, animalele și oamenii există împreună și se ajută reciproc să fie fericiți”.


PATRICIA ZABULICA, 7 ani,

A3, creioane colorate.

”Îmi doresc să trăiesc într-o lume curată, cu ape limpezi, cer senin și curcubeu frumos. Haideți să ne unim și să oprim poluarea acestei lumi minunate!”


MARCEL MALEȚCHI, 8 ani,

A3, guaș.

„Lumea în care aș vrea să trăiesc este foarte colorată și veselă, aș putea să o compar doar cu … acești papagali! Eu îmi doresc, ca lumea mea să fie plină de speranțe frumoase și colorate”.


PETRU DINTIU, 11 ani,

A2, creioane colorate.

„Acesta este spitalul, în care mă tratez ca să mă fac bine, și să mă pot întoarce la familia mea, acasă. Eu stiu, că dacă îmi doresc mult, acest lucru se va realiza”.


DARIA RUJICI, 13 ani,

30×30, guaș.

„Lumea mea de viitor este un paradis, un vis roz. Într-un loc frumos pe malul mării, fără griji și tristeți. Unde mereu e vară, anotimpul fericirii adevărate”.


DARIA RUJICI, 13 ani,

29,5×19, guaș.

„Îmi iubesc natura natală, în căldura verii, este atât de plăcut să mă ascund sub răcoarea pădurii parfumate. Spațios, aerul curat, îmbătător și se aude cântecul păsărilor. Totul trăiește în armonie și fericire. Lumea mea a viitorului va exista în tranchilitate și pace, puritate și liniște”.


DARIA RUJICI, 13 ani,

29,5×19, guaș.

„Lumea de viitor trebuie să fie o lume plină de fericire și generozitate, o lume în care să mă pot bucura de fiecare clipă, în orice anotimp și pe orice vreme, în fiecare zi. Sunt atâtea lucruri care ne fac fericiți, și trebuie să fim recunoscători pentru fiecare moment pe care îl trăim!”


ALEXANDRU BEJAN, 9 ani,

A3, creioane cerate.

„Lumea pe care mi-o imaginez este o lume deschisă, accesibilă tuturor. Mi-aș dori mult să trăiesc în această lume, în care oamenii pot călători fără nici un obstacol!”


MAXIM MACOVEI, 11 ani,

A4, guaș.

„Lumea mea de viitor – este o lume a naturii și a frumuseții. Îmi doresc să trăiesc într-o lume în care soarele luminează, în râuri curge o apă cristalină și se întind câmpii verzi. În această lume totul este bucurie!”


VLADA DULGHERI, 10 ani.

A3, acuarelă.

„Lumea mea e plină de gingășie și dragoste, o lume în care ne simțim bine alături de ființele pe care le iubim”.


ILIE BEGLEȚ, 12 ani.

A4, cariocă, aplicație.

„Îmi plac bufnițele – sunt cele mai înțelepte și magice păsări. Lumea de viitor nu va putea exista fără înțelepciune și cunoștințe, și eu cred că aceste păsări miraculoase mă vor ajuta să devin un mare savant”.


GABRIELA ROMAN, 18 ani.

A3, guaș.

„Lumea mea de viitor este o fantezie colorată, cu emoții vii și impresii de neuitat. Viața noastră nu trebuie să fie monotonă, trebuie să o trăim frumos, bucurându-ne de fiecare clipă”.


NATALIA VISCUN, 6 ani.

A4, creioane colorate.

„Aștept cu nerăbdare să vină Crăciunul, când în casă e cald și bine, iar afară totul e acoperit cu zăpadă și e foarte vesel!”


NICOLETA POPOVSCHI, mereu 12 ani.

A3, acuarelă.

„În lumea mea totul este domol și liniștit. Îmi plac apusurile, și casele multicolore, îmi plac parcurile și natura. Noi, oamenii, trebuie să prețuim frumusețea lumii din jur”.


DENIS PAVELCU, 10 ani.

A3, creioane cerate.

„Lumea mea de viitor este casa mea dragă. În această casă vreau să locuiesc împreună cu toată familia mea, prietenii și  animalele de companie. Vreau să pot vedea din geam pădurea de pini și crestele munților. Când voi crește mare, neapărat voi construi așa o casă!”


PATRICIA ZABULICA, 7 ani.

A4, creioane cerate.

„Lumea  de viitor începe cu un răsărit de soare. Așa începe o nouă zi, o nouă viață plină de bucurii și de fericire!”


ARINA SAJIN, 12 ani.

A3, acuarelă, cariocă.

„În lumea in care vreau să trăiesc domnește liniștea, pacea, totul este calm și domol. Iar pentru ca noi, oamenii, să fim fericiți, trebuie să fim mereu în deplină armonie cu natura”.


PAULA MUNTEAN, 12 ani.

A3, guaș.

„Eu îmi iubesc foarte mult țara. De aceea lumea mea de viitor este aici, pe meleagurile natale, cu văi și dealuri în jur. În lume nu mai sunt așa locuri frumoase”.


ADINA URSU, 12 ani.

A4, creioane colorate.

„Lumea mea este acolo, unde e casa mea, cu rudele și prietenii alături, unde toți se iubesc și se stimează. Lumea mea e plină de soare, culori și primăvară”.


ANDREEA LUNGU, 4 ani.

A4, creioane colorate.

„Lumea viitorului meu este lumea poveștilor care apar din dovleacul fermecat, care  nu doar se transformă în trăsură, ca în poveste, ci și ne îndeplinește toate dorințele. Eu cred ca toate dorințele noastre se vor îndeplini!”


LAURENȚIU CARTAȘEV, 6 ani.

A4, creioane colorate.

„Lumea mea este casa mea, și copacul mare din curte, cu multe mere gustoase pe care să le împart cu toată lumea!”


RUSLAN SPASIUC, 9 ani.

A4, creioane colorate.

„Natura nu doarme nici noaptea. Totul în jur se odihnește, pregătindu-se pentru o nouă zi plină de speranță că viitorul va fi bine”.


VARVARA SEREBREAN, 5 ani.

A4, creioane colorate, aplicație.

„Foarte mult îmi place prințesa Sofia. Când voi fi mare, as vrea sa fiu ca ea, să fiu la fel de veselă, frumoasă și bună la suflet! Binele întotdeauna va birui chiar și cele mai mari necazuri!”


BIANCA BANDALAC, 12 ani.

49×59, acril.

”Lumea mea este lumea copilăriei – veselă și zglobie, care încape pe o păpădie. Acolo poți ajunge doar cu ascensorul fermecat!”


BIANCA BANDALAC, 12 ani.

A3, creioane cerate.

”Lumea mea de viitor mi-o imaginez ca un ulcior plin de bucurii, fericire, sănătate și împlinirea tuturor dorințelor! Eu stiu că dacă îți dorești ceva foarte-foarte mult, neapărat dorința se va împlini. Dacă avem dorințe, înseamnă că avem un viitor frumos și magic!”


BIANCA BANDALAC, 12 ani.

49×59, acril.

„Îmi doresc să trăiesc într-o lume modernă, cu clădiri ingenioase, dar care să fie curată, îngrijită și ecologică, unde toți vor circula doar cu biciclete”.


Dacă sunteți interesat de lucrări și doriți să procurați unul dintre tablouri, vă rugăm să urmați linkul:

https://viatafaraleucemie.md/lumea-in-care-vreau-sa-traiesc/

Scrie la adresa:

viatafaraleucemie@gmail.com 

Telefonați:

+373 602 005 23