GABRIEL STATI: DESPRE BANI, POLITICĂ, PUTERE, IUBIRE ȘI FAMILIE


Oamenii de afaceri caută profit în toate, chiar și în alți oameni?

Totul este foarte individual. Depinde de persoană.


Prietenia cu Dumneavoastră este o afacere?

Nu cred că am avut sau am astfel de prieteni. Cei care au încercat să fie prieteni pentru profit nu-mi mai sunt alături. 


Un om de afaceri de succes lucrează când vrea?

Nu, un om de afaceri de succes lucrează întotdeauna, chiar și atunci când este în vacanță. Nu îți poți permite astfel de libertăți dacă dorești să atingi înălțimi semnificative în afaceri și nu numai.


Într-o companie mare, poate exista un singur lider?

Așa este, ar trebui să existe un singur lider. Dar liderul și proprietarul companiei sunt poziții diferite. În exploatația noastră, fiecare domeniu are propriul șef de departament, dar ultimul cuvânt rămâne întotdeauna după mine.  


Nici unui „șef” nu îi plac angajații mai deștepți decât el?

Nu-mi plac angajații neprofesioniști. Angajez doar oameni competenți care își cunosc meseria mai bine decât mine. Îmi place să consult, mai degrabă decât să le spun angajaților ce trebuie să facă. 


Securitate excesivă – lașitate sau vanitate?

Nici una, nici cealaltă. Există circumstanțe care te obligă să angajezi un bodyguard.  


Interesele oamenilor bogați pot fi reduse doar la cheltuirea banilor?

Nu. Crearea și procesul creativ sunt mult mai interesante. Orice om de afaceri adecvat vrea să lase în urmă un nume bun, ceva semnificativ și util societății.


Este ușor să fii fiul unei persoane de succes?

Ba este foarte greu. Mai ales când vine vorba de afaceri. Toți cei din jurul tău sunt siguri că ai moștenit totul și nu te-ai autodefinit. Oamenii sunt întâmpinați după haină și de multe ori am fost privit ca o bancnotă vie. 


Banii pot cumpăra totul, întrebarea e doar cantitatea lor?

Nu sunt de acord. Nu totul poate fi cumpărat pentru bani…


Bogații nu știu să numere cu bani?

Aceasta este o preconcepție. De regulă, bogații știu să numere banii dacă sunt câștigați prin muncă.


Un om de afaceri bun are întotdeauna mult timp liber?

Da, desigur, un om de afaceri bun are timp liber. Dacă spune că este ocupat, atunci nu vrea să-și piardă timpul cu tine.


Sunt toți oamenii de afaceri oameni necinstiți?

Toată lumea își desfășoară activitatea în măsura posibilităților.


Pot fi câștigați bani mari în mod onest?

Banii cu adevărat mari se câștigă cu o echipă competentă.


Oamenii bogați nu falimentează?

Falimentează, dar se ridică și merg mai departe. Eu mi-am diversificat suficient riscurile. Dar, trebuie să spun că o căderea poate fi foarte dureroasă.


Bogații nu pot fi părăsiți? 

Pot. 


Odată ce te acomodezi într-o viață confortabilă, nu te mai poți întoarce niciodată?

Nu aș vrea. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să te iei în mâini și să creezi totul din nou. 


Banii mari necesită multă putere?

Nu. Dar există mulți șacali care se străduiesc să-i ia.     


Afacerile mari din Moldova nu pot exista fără politică?

Din păcate, acesta este adevărul. 


Oamenilor bogați le place să fie vizibili?

„Banii adoră tăcerea”. 


Tatăl Dumneavoastră este principala autoritate?

În diferite perioade ale vieții, s-a întâmplat în moduri diferite. Cu toate acestea, având în vedere experiența sa de viață, el rămâne un exemplu semnificativ pentru mine. 


Pericolul banilor este că, mai devreme sau mai târziu, fac din oricine un cinic?

Cel mai adesea, da. Lumea este foarte crudă. Lumea banilor – în special.


Sunt oamenii bogați principalul catalizator al nedreptății?

Din păcate, da.


Cu cât cheltuiți mai mult, cu atât câștigați mai mult?

Nu. Banii ar trebui cheltuiți cu înțelepciune. Principalul lucru este să nu cheltuiți mai mult decât câștigați. 


Toată lumea se consideră inteligentă?

Numai un prost crede că este deștept.


Oamenii de succes se tem cel mai mult de moarte?

Da. Pentru că au multe de pierdut. Dar nu cred că există oameni care să nu se teamă de moarte.


Construirea lăcașelor este o încercare a celor bogați de a-și răscumpăra păcatele? 

Nu.  


Nu există prieteni în lumea banilor mari. Oamenii se pierd la prima dificultate?

Prietenii adevărați nu se pierd. Se bucură de orice împreună cu tine. Desigur, este mai bine să ai prieteni de succes decât fără. De la cei de succes ai multe de învățat. 


Ajutarea aproapelui – una dintre modalitățile de manipulare? 

Îmi place să ajut oamenii, dar să nu-i țin pe o lesă scurtă. Cel mai adesea, ajutorul nu constă din bani.


Banii îi fac pe oameni cruzi?

Banii nu au nicio legătură cu asta. Oamenii devin duri pe măsură ce se adaptează la trădare. 


Soarta moștenitorilor Dumneavoastră a fost decisă cu mult înainte de nașterea lor? 

Copiii mei sunt liberi să facă propriile alegeri, și acest lucru a fost întotdeauna la fel. Există moșteniri pe care aș vrea să le păstrez. Ele trebuie transmise din generație în generație. Cu toate acestea, am încredere în copiii mei și în deciziile lor în anumite chestiuni. Dacă vor dori să vândă, spre exemplu, o companie, înseamnă că timpul s-a schimbat, iar această decizie este cea mai bună. 


Investițiile în țări străine – cum se explică?

Investim în țara noastră și în alte țări. Există industrii care nu sunt relevante în Moldova. Trebuie să lucrez în alte țări, pentru că este mai greu să câștig bani în Moldova. Piața noastră este foarte mică. 

Pe măsură ce economia se dezvoltă în Moldova și se creează un climat de afaceri favorabil, voi încerca să investesc mai mult în țara mea.
 


În ce industrii preferați să investiți astăzi și de ce?

Preferăm și investim deja în tehnologia informației. Viitorul este de partea acesteia.


Care este principala Dumneavoastră contribuție la dezvoltarea economiei Moldovei? 

Putem vorbi despre asta pentru o perioadă foarte lungă de timp. Am făcut și facem multe pentru țara noastră, dar nu am vrut niciodată să strig public despre asta. 

Reușim să implementăm multe proiecte de succes, dar nu cred că merită să ne lăudăm cu asta. În unele proiecte, ni se bagă bețe în roți. De exemplu, de mult timp am negociat cu guvernul furnizarea de gaze naturale către Moldova, pe care compania noastră le produce pe câmpuri concesionare. Acest lucru, la rândul său, ar permite reducerea prețului la gazul de consum în Moldova. Din păcate, guvernul de atunci a făcut totul pentru a împiedica acest lucru. Este încă neclar și sfidează logica de ce gazul ar trebui cumpărat de două ori mai scump de la „Gazprom”. 

Aceeași poveste s-a întâmplat cu centrala electrică și cu multe alte proiecte serioase. Nu întotdeauna totul depinde doar de noi, există mulți factori și oameni care, în loc să ajute, intervin doar negativ. Astfel, provocând daune nu numai nouă, ci și concetățenilor noștri.

Una dintre contribuțiile noastre principale, consider în continuare că este investiția noastră în personal. Am finanțat educația a peste 20 de mii de studenți care, după absolvire, au lucrat în compania noastră. De asemenea, peste 10 mii de angajați ai noștri, după absolvirea diferitelor universități specializate, și-au crescut nivelul profesional din contul companiei.


„MITURI DESPRE MINE”

„La 7 aprilie 2009, Gabriel Stati, aflându-se pe teritoriul Ucrainei, a fost reținut sub suspiciunea că a finanțat acțiuni de protest și a pregătit o lovitură de stat în Moldova. La 16 aprilie al aceluiași an, Gabriel Stati a fost extrădat în Moldova, în ciuda faptului că tatăl său a făcut apel la autoritățile ucrainene pentru a împiedica transferul „până la realizarea unei anchete imparțiale și independente” și a fost arestat pentru o lună. A doua zi, Stati a fost acuzat oficial în temeiul a două articole din Codul penal al Republicii Moldova: „Organizarea de dezordini în masă” și „Acţiunile săvîrşite în scopul uzurpării puterii de stat”.

A fost implicat Dumitru Diacov în arestul din 2009?

Nu prea vreau să răscolesc evenimentele din aprilie 2009, dar până în prezent oamenii au încă multe întrebări. 

Nu. Diacov a făcut eforturi 100% pentru a mă scoate din tot ce se întâmpla în acel moment.

„Dumitru Georgievici Diacov – președinte al Parlamentului Republicii Moldova (1998-2001), președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova din 2009, deputat al Parlamentului Republicii Moldova al legislaturii a X-a (din 2019). Fiica Natalia – fosta soție a lui Gabriel Stati, are trei copii. ”  

A participat Anatol Stati la evenimentele care au avut loc în 2009?

Nu. 


Despre cariera politică.

 „La 3 noiembrie, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, candidatul independent la alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, Gabriel Stati și-a prezentat platforma electorală. În discursul său cu ocazia începerii campaniei electorale, Stati a spus că a decis să intre în politică în legătură cu rezultatele referendumului din 5 septembrie 2010, pentru a fi vocea tinerilor în parlament. Printre prioritățile platformei sale, Gabriel Stati a evidențiat trei probleme ale tinerilor din Republica Moldova, pe care le consideră a fi principalele:

1. burse mici; 

2. lipsa locurilor de muncă după absolvire; 

3. lipsa locuințelor accesibile. 

În plus, candidatul independent și-a propus să se angajeze în atragerea investițiilor străine, considerând că o țară democratică se bazează pe o clasă de mijloc, care nu există în Republica Moldova. Prin urmare, el s-a oferit să promoveze întreprinderile mici și mijlocii. Candidatul independent Gabriel Stati i-a încurajat pe toți tinerii să participe la implementarea acestor proiecte.”

După evenimentele din 2009, mulți oameni mi-au cerut să mă implic în politică pentru binele țării noastre. De ce eu? Pentru că nu pot fi cumpărat și nu vând principiile mele, și nici țara mea. Cu toate acestea, membrii familiei mele s-au opus categoric participării mele în politică. În ciuda tuturor dezacordurilor și conflictelor, am făcut totuși acest pas.

Eram pentru tineret și voiam să devin o voce independentă de părerea partidului. Fiind pe „listele de partid”, nu poți rămâne independent și acest lucru trebuie înțeles. Dacă aș fi mers în parlament, mi-aș fi îndeplinit toate promisiunile electorale, vă asigur. Dacă mi-au fost furate voturile? Da, sunt sigur de asta. De ce nu am început să cercetez și să aflu adevărul? Nu sunt o persoană scandaloasă și asta nu ar schimba nimic. Politicienii nu au vrut să vadă tineri în parlament.


Despre dezacorduri cu tatăl.

Avem dispute cu tata – cel mai adesea din cauza opiniilor diferite asupra unor poziții de viață și de afaceri. Problema eternă a „taților și copiilor”.


Castelul și buncărul Villa Demetra.

Nu am trăit niciodată în castel. Am propriul meu etaj acolo. Celebrăm toate sărbătorile într-un cerc familial larg la Villa Demetra. Avem o familie mare și încercăm să ne reunim de fiecare dată când putem. Poate că pe viitor mă voi muta acolo. Dar nu sunt sigur de asta și încă nu știu ghicesc viitorul. 

În ceea ce privește un oarecare buncăr, nu înțeleg despre ce este vorba și cum se nasc astfel de idei în capul oamenilor. 


Colecție de ceasuri și mașini. 

Da, într-adevăr, am propria mea flotilă de vehicule. Mașinile sunt diferite. Ea include modele noi, cât și modele rare. 

Colecția mea de ceasuri este, de asemenea, destul de interesantă. Cu toate acestea, ea nu a fost creată intenționat. Rareori port ceasuri  – oamenii fericiți nu urmăresc trecerea timpului.

De multe ori primesc ceasuri în dar și, apropo, nu cred că în superstiția că asta ar duce la despărțiri.


Despre oameni. 

Mi-e greu să las oamenii să se apropie de mine. Cu toate acestea, sunt considerat excesiv de credul. Probabil că da. Vreau mereu să văd ce e mai bun în oameni.


Zvonurile despre o nuntă. 

Nu știu nimic despre asta. Sunt adesea creditat cu diverse idile, iar mai nou și „nunți”.


Cu câțiva ani în urmă, grupul muzical „VIA Gra” a concertat la ziua Dumneavoastră. Vocalista Erica Herceg V-a felicitat de pe scenă. După acea seară, s-au răspândit zvonuri că ați avea o aventură cu ea. Cum comentați? 

Eu și Erica suntem prieteni de mulți ani și rămânem prieteni buni până în prezent. 


Au existat zvonuri despre idilele Dumneavoastră cu Andreea Raicu, Lily Sandu și Christina Rus. Sunt adevărat? 

Publicațiile de bulevard au nevoie de senzații, așa că inventează tot felul de povești, fără să se gândească la modul în care acest lucru poate afecta soarta persoanelor vizate.


Despre substanțele interzise.

Nu am încercat niciodată ceva interzis în viața mea. Un bun prieten de-al meu a murit din cauza unei supradoze și nu aș vrea ca nimeni să devină dependent.

Am o atitudine pozitivă față de alcool și femei, dar în orice trebuie să știi când să te oprești. 


Despre femei. 

Sunt un susținător al calității, nu al cantității. 


Despre copii.

Vreau încă doi copii – o fată și un băiat. 


„A fi în văzul tuturor”.

Urăsc discursurile în public, prezentările, toasturile și alte ocazii similare. 


Despre siguranță.

Nu mă simt în siguranță astăzi. Motivul este situația din Kazahstan.


Despre oameni invidioși, dușmani și urători.

Inamic este un cuvânt prea dur, dar există destui invidioși și urători.


Curea neagră Taekwondo?

Da. În 2001, însuși, Choi Hong Hee (maestru de karate și creator al artei marțiale coreene de taekwondo, fondatorul taekwondo-ului sportiv și al Federației Internaționale de Taekwondo (ITF), mi-a acordat al 4-lea dan și m-a numit președinte al Federației de Taekwondo din Moldova. Mai târziu, succesorul său, profesorul Chang Ung, m-a numit șef al departamentului economic. în 2005 el mi-a acordat al 5-lea Dan in taekwondo, iar al 6-lea dan la am primit în 2009 de la Euro-Asian Federation „Global Taekwon-do”.


Procurați ta tablourile surorii? 

Da. Sunt foarte mulțumit de succesul Nicoletei și vreau ca tablourile ei să fie apreciate de adevărații cunoscători ai artei. Mă mândresc cu ea, este un artist talentat.


Nici Dumneavoastră, nici tatălui Dumneavoastră nu vă place să comunicați cu presa. De ce?

Am avut o experiență proastă, după care am încetat să mai avem încredere în majoritatea jurnaliștilor. Respectăm această profesie, dar cuvintele noastre au fost adesea scoase din context și au fost realizate știri false sau denigratoare despre noi, care nu fac decât să ne aducă prejudicii și să mintă masele. După astfel de experiențe, dispare orice dorință de interacțiune cu reprezentanții presei. 


Refuzul oricărui comentariu public cu privire la cazul Kazahstan? 

Totul este elementar – oricare dintre comentariile noastre despre acest caz poate fi folosit împotriva noastră. Toate comentariile despre Kazahstan au fost deja date de avocatul nostru, internetul abundă de informații despre acest subiect.


Ce părere aveți despre critici și știți să le folosiți în propriul beneficiu?

Dacă o persoană care nu face nimic în viață în afară de critică sau critică pe cineva despre care nu are suficiente informații, vorbește pentru a nu tăcea, nu-mi pasă de opinia lui. Accept criticile constructive ale oamenilor apropiați. 


Citiți comentarii despre Dumneavoastră pe internet?

(Zâmbește) Nu am nimic mai bun de făcut?! 


Dacă ați putea schimba ceva în Moldova, de unde ați începe?

Cu mine însumi.


Intervievator: Inessa Dermenji