Gabriel Stati: “Doar înainte – nici un pas înapoi!”

“După atâtea eşecuri, măcar acum, la 30 de ani, să construim un stat pentru oameni, pentru toţi oamenii. Este timpul unei adevărate revoluţii în felul în care este guvernată ţara”, este o frază dintr-o adresare recentă a președintelui Republicii Moldova către Parlament în noua componență. Aceste cuvinte au provocat o solidaritate între experți: Moldova se confruntă cu o criză acută în toate sferele și practic nu există profesioniști care s-o ajute să depășească criza.

Potrivit lui Alexandru Muravschi, fost viceprim-ministru, în societatea moldovenească încă nu s-a format o masă critică de oameni care sunt capabili din punct de vedere organizațional și tehnic să formeze o mașină de stat eficientă. Corect, încă nu s-a format o masă critică, dar în sfera economiei și afacerilor există oameni ale căror oportunități ar fi putut să fie solicitate, dar nu sunt, iar dorința lor de a coopera cu statul este pur și simplu respinsă de către stat. După alegeri, a venit un nou guvern și a anunțat o modernizare completă a țării. Pentru ca modernizarea să poată fi realizată, este timpul să colectăm tot potențialul actual din Moldova. Unul dintre reprezentanții acestui potențial este invitatul nostru de azi – Gabriel Stati, Președintele „Stati-Holding” (Group of companies).


Cândva, omul de afaceri Anatol Stati i-a încredințat fiului său funcția de vicepreședinte în compania sa petrolieră „Ascom Group”. Pe atunci, tânărul era implicat serios în promovarea sportului în Moldova: în 1999 a devenit președintele Centrului Taekwondo al ITF; în 2000 – președintele de onoare al clubului de fotbal „Dacia” din Chișinău, în primăvara anului 2006 a primit Ordinul Federației de Taekwondo din mâinile lui Chang Ung în persoană, a preluat ulterior postul de președinte al Comitetului de finanțe și marketing la Federația Internațională de Taekwondo, ITF.
La vârsta de 21 de ani, Gabriel, fiul lui Anatol Stati, a câștigat primul milion de dolari și a devenit unul dintre cei mai influenți o sută de oameni din țară, devenind, fără să vrea, principalul rival al lui Oleg Voronin, pretendent la acest titlu, al cărui succes a fost în principal asociat cu postul ocupat de tatăl său, președintele de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Totuși, popularitatea, capitalul și comunicațiile de afaceri extinse nu le-au garantat tatălui și fiului Stati imunitate la trădare. Profitând de putere, Voronin a făcut tot posibilul ca să fie intentate niște dosare penale. Gabriel, care pe atunci conducea Uniunea Studenților și Tineretului din Moldova, a fost reținut cu formularea „sub suspiciunea că finanțează proteste și pregătește o lovitură de stat”, extrădat în Moldova și arestat, în ciuda faptului că tatăl său, Anatol Stati, a făcut apel către autoritățile ucrainene cu o cerere de a nu permite transferul fiului său „în așteptarea unei anchete imparțiale și independente”.
Gabriel Stati a fost acuzat oficial în temeiul a două articole din Codul penal al Republicii Moldova: „organizarea de revolte în masă” și „acțiuni comise cu scopul de a prelua puterea de stat pe 7 aprilie în orașul Chișinău”.
În iunie 2009, instanța l-a eliberat și l-a plasat în arest la domiciliu, în iulie schimbând această măsură preventivă în restricţii legate de libertatea de deplasare, iar în noiembrie a renunțat la procesul penal și l-a achitat pe deplin. Dar inițiatorii n-au renunțat, jucându-și în 2013 rolul într-un caz de profil înalt între autoritățile din Kazahstan și omul de afaceri Anatol Stati.
În același timp, „Stati Holding”, care a fost creat de Gabriel Stati și a fost reprezentat în spațiul economic al Republicii Moldova de un grup de companii care funcționează cu succes din 1993, și-a extins activitățile, însușind, pe lângă vânzarea de petrol și gaze naturale, noi domenii: rafinarea petrolului, finanțe și investiții, imobiliare și construcții, tehnologia informației, produse farmaceutice, securitate, asigurări, divertisment și multe altele. În prezent, holdingul investește în economia Moldovei, precum și în industriile relevante din afara țării. Geografia activităților grupului de companii acoperă Rusia, Ucraina, Belarus, Bulgaria, Azerbaidjan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Turcia, România, Republica Cehă, Franța, Spania, Olanda, Japonia, Honduras, Sudan, Kenya, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii.
În 2010, Gabriel Stati a participat la alegerile parlamentare în calitate de candidat independent, intenționând să devină o voce a tinerilor și a studenților în Parlament. Printre tezele din program său, încă pe atunci el a evidențiat principalele probleme: burse mici, lipsa locurilor de muncă după absolvire, lipsa locuințelor, întârzierea în dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.
Cu tot potențialul său, Stati nu este o persoană publică, iar despre oportunitățile și activitățile sale diverse, care au adus și continuă să aducă profit Moldovei, nu se cunosc prea multe. Conversația cu dumnealui a avut loc într-o formă de blitz, iar până la sfârșitul interviului, conceptul a fost clar definit.


Domnule Stati, holdingul dumneavoastră se ocupă de domenii foarte diverse. Care sunt avantajele versatilității?

E greu de spus în două fraze. Într-adevăr, avem o mulțime de chestiuni de care ne ocupăm, iar companiile noastre activează în diverse domenii, de la construcții la IT. Lumea se schimbă foarte rapid, iar noi încercăm să ținem pasul cu acest nou ritm.


Pandemia de COVID-19, în general, a avut un impact negativ dramatic asupra afacerilor din întreaga lume. Însă unele tipuri de afaceri, dimpotrivă, au crescut. Din ce tabără face parte activitatea dumneavoastră? Situația actuală a devenit o lecție valoroasă pentru dumneavoastră? Dacă da, în ce fel?

Pandemia a devenit o lecție valoroasă pentru toți și noi nu facem excepție. Dacă privim afacerea în ansamblu, holdingul a avut de suferit.

O lecție personală pentru mine a fost faptul că am devenit mai puțin risipitor. Obișnuiam să cheltuiesc prea mulți bani și timp personal pentru proiecte inutile și oameni inutili.


Vă considerați deosebit?

Nicidecum. Nu mă consider deosebit. Totuși, prin faptul că m-am născut într-o astfel de familie, trebuia să mă ridic la înălţimea unor aşteptări. Nu știu dacă pot face la fel de mult ca tatăl meu și nu știu dacă este posibil, dar sarcina mea este să păstrez și să sporesc toate acestea.


Ce vă irită cel mai mult la oameni? Și ce trăsături vă plac?

Mă irită oamenii care se văicăresc.

Îmi plac oamenii cu o atitudine pozitivă față de viață și o bună dispoziție.


Ce calități remarcabile aveți?

Sinceritatea și onestitatea.


Ce înseamnă pentru un bărbat să aibă succes?

Succesul este atunci când te uiți în oglindă și nu ți-e rușine de ceea ce vezi. Este valabil nu numai pentru bărbați, ci pentru fiecare om.


Cum să obții ceea ce îți dorești?

Ca să obții ceea ce îți dorești, trebuie să îți dorești acest lucru cu adevărat.


Ce reguli de viață și de afaceri respectați cu strictețe?

Principala regulă a vieții este să încerci să nu dezamăgești pe nimeni.


Vă stă în fire să ajutați oamenii, nu doar persoanele dragi? Puteți accepta ajutorul din exterior?

Întotdeauna am ajutat și mă strădui să ajut, dar ajutorul poate fi nu numai material. Iar pentru a primi ajutor, trebuie să știi exact ce fel de ajutor este și din partea cui vine.


Există vreo persoană pe care o admirați?

Da, există, și nu una singură. Sunt fascinat de simplitatea interioară a oamenilor. Când o persoană acordă prioritate lucrurilor mai valoroase și mai importante decât cele materiale și cele cu scopul de a impresiona.


Gabriel, acum că nu mai sunteți un începător în afaceri, ce înseamnă această activitate pentru dumneavoastră – sport, muncă sau plăcere?

Le combin. Ele alcătuiesc un tot întreg.


La ce visați?

Se zice că, atunci când visezi la ceva, n-ar trebui să povestești nimănui pentru că poate să nu se împlinească.


Dacă ați putea începe viața din nou, ce ați schimba?

Aș petrece mai mult timp studiind limbi străine.


Vă place să citiți?

Da. Din tot ce am citit, cel mai mult îmi place Dale Carnegie.


Dar din filme ce vă place, dacă aveți timp pentru ele?

Nașul (The Godfather) și Lichidarea (Ликвидация).


Care este motto-ul vieții dumneavoastră?

Doar înainte și nici un pas înapoi!


În viitorul apropiat se poate întâmpla ceva în situația socio-politică a acelor țări în care operează holdingul dumneavoastră, care să afecteze mediul de afaceri?

Trăim timpuri instabile și imprevizibile când se poate întâmpla orice. Este inutil să facem vreun fel de predicții.


Ce vă place/vă displace cel mai mult în domeniul activității dumneavoastră?

Îmi place tot ceea ce fac în viață. Dacă nu mi-ar plăcea, nu m-aș ocupa cu asta.


Imaginați-vă că aveți sarcina să predați afaceri elevilor de clasa întâi. De unde ați începe să-i învățați?

Încă nu am suficientă experiență ca să învăț pe cineva. Eu însumi permanent mă străduiesc să învăț.


Din experiența dumneavoastră, e mai sigur să construiești o afacere de unul singur sau împreună cu partenerii?

Trebuie să începi întotdeauna singur. Apoi, în cursul vieții, partenerii încep să apară și viața însăși începe să-i separe pe cei nepotriviți. Cuiva îi lipsește caracterul și perseverența, cuiva îi lipsește onestitatea și decența.


După părerea dumneavoastră, care este relația dintre afaceri și politică în lumea modernă?

O relație directă. Una rezultă din cealaltă și invers. Astăzi, practic toate sferele vieții umane sunt influențate de politica unei anumite țări sau stat.


Cum credeți, Republica Moldova independentă are perspective economice și politice?

Moldova are un viitor. Totul va depinde de cât de înțelepți vor fi politicienii noștri. Pentru Moldova este important să-și mențină suveranitatea.


Intenționați să intrați în politică?

Nu.


Interviu realizat de Robert Zapadinschi, Redactor-șef al portalului informațional-analitic kommersantinfo.com