KAZAKHSTANUL TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ FAMILIEI STATI CIRCA 4 MILIARDE DE DOLARI

Cunoscutul canal de știri kazah Uzyn Qulaq a publicat următoarele informații:

„Acum putem afirma cu siguranță despre pierderea definitivă a Kazahstanului în cel mai important caz de arbitraj investițional – „Gabriel și Anatol Stati (familia Stati) împotriva Republicii Kazahstan”. Statul, care a fost reprezentat de funcționarul corupt, ministru al justiției al Republicii Kazahstan, Marat Beketayev, va trebui să plătească suma totală a creanței – mai mult de 4 miliarde de dolari SUA.

După cum am scris mai devreme, departamentului lui Beketayev i s-au alocat aproximativ 60 de milioane de dolari SUA anual pentru „reprezentarea și protejarea intereselor statului în străinătate”, din care, peste șase ani de litigii cu familia Stati, 25 de milioane de dolari SUA au fost transferați contractorilor „de buzunar” ai Ministerului Justiției, precum Norton Rose Fulbright și mai târziu Herbert Smith Freehills (în legătură cu transferul de la un birou la altul al doamnei Patricia Nasimiento, o cunoștință apropiată a ministrului Beketayev) și Bolashak Consulting Group LLP, acțiunile căruia aparțin lui Beketayev și Bauyrzhan Baybek.

Am remarcat, de asemenea, că acești contractori „de buzunar” au ales inițial o strategie eșuată pentru a proteja interesele țării. Beketayev și Ministerul Justiției nu i-au atacat pe Gabriel și Anatol Stati și nu au încercat să demonstreze pretinsa producție ilegală de gaze sau fraude de investițiile și companiile offshore, precum și „înșelăciunea” agențiilor guvernamentale autorizate, ci s-au justificat în arbitrajul internațional pentru acțiunile organele de stat și Guvernul Republicii Kazahstan în exproprierea companiilor producătoare de gaze din familia Stati din regiunile Mangistau din Kazahstan. Am mai relatat că exproprierea companiilor producătoare de gaze, chiar și din punctul de vedere al legislației din Kazahstan, este o acțiune foarte îndoielnică și nu se poate vorbi de conformitatea acestora cu dreptul internațional și de obligațiile față de comunitatea mondială de a proteja investițiile străine.

Beketayev, în calitate de apărător – șef al statului în acest caz, nu a avut curajul să raporteze că rezultatul maxim la care se putea aștepta a fost minimizarea pierderilor. O astfel de politică de „struț” a lui Beketayev a devenit motivul pentru care Kazahstanul nu s-a așezat la masa de negocieri cu familia Stati când statul pretindea că deține informații negative privind companiile familiei Stati. Acum, când Kazahstanul a pierdut dosarul în arbitrajul internațional, în instanțele din Statele Unite și din țările europene, orice scheme de corupție nedemonstrate a familiei Stati, pe care Kazahstan le-ar demonta au fost devalorizate la zero.

Se afirmă, că recent în internet au fost lansate informații potrivit cărora, după refuzul Curții Supreme a SUA de a reconsidera deciziile sale anterioare, inclusiv de a forța Kazahstanul să dezvăluie lista activelor din Statele Unite, ceea ce înseamnă ulterior arestarea lor iminentă, autoritățile kazahe au fost gata să înceapă negocieri cu investitorii moldoveni, și vor încerca să negocieze cu Gabriel și Anatol Stati cu privire la suma totală a daunelor (referindu-se la o reducere de 5-10%).

Întrebarea retorică rămâne: cu ce sumă ar fi fost posibil să scape de familia Stati statul dacă ar fi început negocierile în urmă cu șase ani?

Există și alte întrebări: Kazahstanul, afectat de „criza coronavirusului”, va putea plăti daune atât de mari familiei Stati? Ce parte din povara obligațiilori față de familia Stati va reveni bugetului național sau fondului de stabilizare? Va răspunde Marat Beketayev pentru pierderi atât de semnificative pentru stat?”